junction house

On a tight block with north to the street, this project required town planning due to the small lot size.

Neighbourhood character, side setback constraints, solar access challenge drove the design outcome of the dwelling. The potential dark/ dingy back rooms of the house were avoided by cleverly placed voids within the side setback allowance to bring light to ground floor.  Raising the mass and living to the upper floor enabled a generous front north balcony with views of the city scape, and connected with warm and bright lounge, dinning and kitchen area. 

Environmentally low-impact material selection, solar hot water, 10k litre rainwater collection are the icing on the cake for this compact, functional and wonderfully bright house, which achieved 8.5 stars in house energy rating, on budget of around $2300 per m2.

Download Factsheet here and Sanctuary Magazine sustainable house day feature

junction_008.jpg junction_008.jpg

junction_007.jpg junction_007.jpg

1junction_015.jpg 1junction_015.jpg

jumction_001.jpg jumction_001.jpg

junction_st_025.JPG junction_st_025.JPG

junction_013.jpg junction_013.jpg

junction001.jpg junction001.jpg

junction01.jpg junction01.jpg